Deel dit artikel:

Amado Vrieswijk snelste windsurfer Rond Texel

Bonairiaan wint Open Nederlands Kampioenschap Marathon Windsurfen

26 Juni 2016, Texel – Windsurfer Bonairiaan Amado Vrieswijk wint Texel Race rond het eiland en wordt daarmee Nederlands Kampioen Marathon Windsurfen. De windsurfer normaal uitkomend op de Professional Windsurf Association (PWA) tour verslaat op de streep Dennis Littel. Texelaar Adriaan van Rijsselberghe finisht als derde. In totaal halen 17 van de 23 gestarte windsurfers de finish op het strand bij Paal 9.

Vrieswijk: als je dan wint is het wel heel fijn.
Amado Vrieswijk is een van werelds beste allround windsurfer uitkomend in de internationale PWA tour op de onderdelen: wave, freestyle en slalom. Nu is Vrieswijk ook Kampioen van Texel in het Marathon Windsurfen. Hij won de race in een tijd van 2 uur en 31 minuten.

Amado Vrieswijk: “Het waren vandaag perfecte condities voor de ‘formula boards’ en er is zon. Het is leuk om in een hele groep te varen en te battlen. Het is een prachtig tactisch spel, dus als je dan wint is het wel heel fijn.”

Lang zag het ernaar uit dat Dennis Littel, winnaar van de Ronde om Texel in 2014, de winst zou pakken. Vrieswijk: “Bij de VC-boei was Dennis al heel ver voor. Ik vond het echt moeilijk om weer bij hem in de buurt te komen. Vooral omdat ik voor het eerst sinds 13 jaar weer op een formula board stond. Het lukte me toch. Zo gaaf! En vanaf de punt gingen we gelijk op. Hier bij de beach hem ik toch kunnen pakken. Dat is echt mooi.”

Voor Amado was het zijn tweede rondje om het eiland Texel maar de eerste keer dat die de Ronde om Texel volbracht. Gevraagd naar zijn plannen voor volgend jaar was Vrieswijk duidelijk: “Volgend jaar wil ik terugkomen voor de Ronde om Texel.”

Littel: het was fantastisch!
Na een vliegende start vanaf het strand bij Paal 9 zag het er lang naar uit dat Dennis Littel op de overwinning af zou stevenen. Littel: “Het was een prachtige dag, de wind werkte lekker mee. We gingen voortvarend van start, ik zelf ook. Op gegeven moment zag ik echt helemaal niemand meer. Dus ik dacht ik lig gebakken maar aan de Waddenkant kwam ik in de stroming terecht en verloor daar heel veel meters. Amado kwam steeds dichterbij en ik denk dat de laatste tien meter hier naar het strand uiteindelijk voor mij teveel waren. Amado pakt heel netjes de winst. Ik ben mooi tweede.”

Littel was vooral erg blij dat de surfers op 26 juni, na het afbreken van de race op 25 juni, het eiland rond mocht weindsurfen. Littel vervolgde: “Het was fantastisch. Zo’n dag als gister is zonde, het was mooi weer aan het strand maar windsurfers kunnen daar niets mee. Moet je kijken wat een prachtige sfeer er hangt vandaag. Voor ons windsurfers was dit de een geweldige bonus.”

Van Rijsselberghe: blij met eindresultaat
Adriaan van Rijsselberghe finishte uiteindelijk als derde. Van Rijsselberghe: “Het was weer echt een Ronde om Texel. Met veel en weinig wind. Vlak water en deining. Het is een technische ronde geworden waarin je goed moest opletten op waar de tegenstroom vandaan kwam. Uiteindelijk heeft Amando gewonnen omdat die dat het best heeft opgepakt. Een waardig kampioen.”

Adriaan van Rijsselberghe was als voorzitter van de Surfclub Texel ook een van de drijvende kracht achter deze Texel Race. Van Rijsselberghe: “Ik ben heel blij met het eindresultaat. Toen op zaterdagochtend 25 juni duidelijk werd dat de omstandigheden niet goed genoeg waren om rond het eiland te komen heeft de Surfclub Texel het initiatief genomen om zondag een clubwedstrijd te organiseren. Zo konden we de surfers op het eiland toch hun rondje bieden. In minder dan 24 uur is er een wedstrijd neergezet waarbij we de veiligheid volledig konden garanderen. Daarvoor wil ik iedereen dan ook hartelijk bedanken. Mooi om te zien dat deze Texel Race ons door velen gegund is. Nog mooier is dat iedereen zijn schouders onder het evenement heeft gezet om alle deelnemers een unieke race te bieden. Alleen maar big smiles!

Peter Volwater trofee voor Belg Thomas Broucke.
De Peter Volwater trofee, de prijs voor de meest in het oog springende prestatie, gaat naar de Belg Thomas Broucke. De vijftienjarige windsurfer uit Oostende kwam als eerste windsurfer op een Techno plank binnen. Broucke een klein uur na de finish: “Ik ben vooral moe maar ook heel bij dat ik het heb uitgevaren. Het was moeilijk en zwaar. Ik wil volgend jaar heel graag terug komen naar Texel.”

Twee 14 jarige jongens volbrengen rondje
Opmerkelijk is ook de prestatie van de pas 14 jarige Joost Vink en Luc Schmitz, allebei lid van de nationale Techno talentploeg van het Watersportverbond, zij haalden de finish ook. Joost Vink kwam na iets meer dan vier uur over de finish en was vooral heel erg blij terug op het strand te zijn. Vink: “Het was vermoeiend, ik had ook wel een beetje pech met mijn materiaal maar dat ik heb kunnen repareren op het water. Maar verder ging het wel goed.” Over zijn plannen voor de toekomst is Vink ook duidelijk: “Sowieso kom ik hier volgend jaar terug. Ik vond het echt heel leuk!”

Luc Schmitz kwam een kleine tien minuten voor zijn maatje aan het op strand. Schmitz: “Het was heel erg leuk en een goede ervaring. Het viel zeker niet mee, ik heb nog nooit eerder zo’n wedstrijd gevaren. Ik ben heel blij dat ik steeds ben doorgegaan en nu hier sta.”

Uitslag Texel Race - Open Nederlands Kampioenschap Marathon Windsurfen

1 Amado Vrieswijk - Bonaire
2 Dennis Littel 
3 Adriaan Van Rijsselberghe 
4 Marc de Jong 
5 Adri Keet 
6 Jan Witteveen 
7 Tomas Van Zelst 
8 Remco Bakker 
9 Peter Mulder 
10 Bas Mulder 
11 Jacob Kooij 
12 Thomas Broucke - Belgie
13 Floris Franken 
14 Luc Schmitz 
15 Joost Vink 
16 Vincent Jansen 
17 Kester den Nieuwenboer

naar boven