Deel dit artikel:

Wereldtitel IFCA Slalom voor Ethan Westera, Jordy Vonk derde

De 19-jarige Arubaan Ethan Westera is de nieuwe wereldkampioen slalom windsurfen. De Fransman Ceril Moussilmani eindigt als tweede, Nederlander Jordy Vonk pakt het brons op de Paal 17 IFCA Slalom Worlds. Adriaan van Rijsselberge eindigt als tiende en is tweede Nederlander.


Westera kan het niet geloven
Voor Ethan Westera is het zijn eerste grote titel bij de mannen. Westera: "Het is ongelofelijk, ik kan het niet geloven. Dit is fantastisch, het was mijn droom. Ik heb altijd geweten dat het kon en dat het dan nu lukt is niet normaal. Ik moet iedereen bedanken die mij geholpen heeft: mijn vader, mijn moeder, al mijn sponsors. Het is een geweldig moment. En dat in Nederland, mijn tweede thuis, dat is fantastisch. Wat wil je nog meer."

Vonk heeft genoten
Nieuw-Venneper Jordy Vonk eindigt als derde achter de Fransman Moussilmani, die op de tweede plaats eindigt. Vonk: "Ik heb genoten deze week bij Paal 17. Zeker gisteren met de harde wind en hoge golven was het ultiem genieten. Het was een super week. Ik ben niet heel erg blij, want ik wil natuurlijk winnen. Maar met een derde plek op het WK ben ik natuurlijk tevreden. Zeker als je kijkt naar de rest van de top tien, met alleen maar sterke windsurfers, hebben we gewoon een goede week gehad."

Trainingsmaatjes samen op het podium
Vonk: "Ik ben ook heel erg blij voor Ethan. We reizen, trainen en varen veel met elkaar. Om dan te zien dat hij bovenaan staat, is supergaaf om te zien. Het is mooi om je trainingsmaatje daar te zien in plaats van een Fransman (Ceril Moussilmani)."

Ook Westera beseft dat dit moment uniek is. Helemaal samen met zijn trainingsmaatje Jordy Vonk. Westera: "Ja pffff, we trainen altijd samen en we varen zoveel samen. Meestal wint hij van mij maar ik voelde me de hele week goed en had vrijdag echt een goede dag. Dat ik op de bovenste tree sta en hij naast me, dat is fantastisch."

Adriaan van Rijsselberge: tiende plek is top voor nu
Texelaar Adriaan van Rijsselberge complementeert de top tien en is de tweede Nederlander. Adriaan van Rijsselberge: "Het was een super mooi evenement. We hadden twee dagen echt goede wind, het waren mooie races in heftige condities. We kunnen zeker spreken van een WK-waardig evenement hier op Texel en dat geeft hoop voor de toekomst. Met Ethan hebben we een terechte winnaar gekregen. Hij heeft laten zien dat hij de beste was. Ik heb alleen maar heel veel respect voor wat die jonge jongen heeft laten zien. Mijn tiende plek is top voor nu. Er zat misschien meer in, maar het is niet gelukt om het beter dan dit te doen dus dan moet je tevreden zijn."

Organisatie tevreden en trots
Samen met vader Marc en broertje Dorian was Adriaan een van de drijvende krachten achter de komst van het WK naar Texel. Adriaan van Rijsselberge: "Als organisatie zijn we supertevreden. Het evenement staat er, het was echt iets bijzonders deze week op het strand bij Paal 17. Dat is mooi en daar zijn we trots op. De mensen die ik spreek, zijn allemaal zeer positief over het evenement en het geeft een mooie vibe door heel de windsurfwereld."

Tweevoudig olympisch kampioen Dorian vult zijn oudere broer aan. Dorian van Rijsselberge: "We zijn als organisatie, met de Dorian Foundation, alle vrijwilligers, crew en deelnemers heel erg dankbaar voor hun enthousiasme en inzet. Wij hebben er met zijn allen een fantastisch evenement van gemaakt. Een evenement dat overigens niet mogelijk was geweest zonder de steun van partners als Paal 17, de gemeente Texel, de Teso en de provincie."

Resultaten overige Nederlanders
12e Ingmar Daldorf
14e Dorian van Rijsselberge
16e Casper Bouman
23e Adri Keet
31e Ennio Dal Pont
33e Pieter Eliens
36e Teade de Jong
38e Maurits Franken
39e Twan Verseput
44e Coen Swijnenburg
46e Jakob Kooij
47e Bas Mulder
49e Marco van der Leer
51e Robin Koeleman

naar boven