Deel dit artikel:

Memorabele editie SUP 11 City Tour

Regen, zon, onweer, veel en weinig wind. De SUP 11 City Tour was een onvergetelijke editie, waarbij de deelnemers (bijna) alle weersomstandigheden voorbij zagen komen. De SUP 11 City Tour ging maandag 11 september van start met de nonstop-tocht langs de Friese elfsteden. De atleten werden tijdens hun tocht geteisterd door regen, kou en een stevige onweersbui. De organisatie was vanwege het onweer genoodzaakt om in het midden van de nacht de race twee en een half uur stil te leggen. Een vervelende onderbreking voor de atleten, waardoor de kou en vermoeidheid op de lichaam sloeg en er te weinig tijd was om te herstellen van de eerdere inspanning.

23 uur, 59 minuten en 48 seconden
Uiteindelijk wisten negen atleten de race te voltooien. De finishtijden varieerde van 24 tot 32 uur, terwijl anderen door de uitputting en weersomstandigheden de race voortijdig hebben moeten beëindigen. Niek van der Linde kwam na iets meer dan 200 kilometer als eerste over de finish, Fransman Olivier Darrieumerlou en ‘veteraan’ Bart de Zwart eindigde op een tweede en derde plaats. Extra bijzonder was dat Van der Linde de tocht in een opmerkelijke tijd voltooide: 23 uur, 59 minuten en 48 seconden, een kwartier voor Darrieumerlou.

Janneke Smits was de enige vrouw dit jaar die de nonstop uitdaging wist te voltooien, na 31 uur op het water peddelen kwam Smits over de finishlijn.

(Artikel gaat verder onder afbeelding)

Hollandse weersomstandigheden
Na de nonstop Elfstedentocht waren de deelnemers aan het vijfdaagse evenement aan de buurt. Ongeveer 100 peddelaars hadden zich ingeschreven om de Elfstedentocht in vijf dagen af te leggen. Vanwege de Hollandse storm, met windstoten variërend van 75 tot 120 kilometer per uur, die over Nederland trok besloot de organisatie om vanwege de veiligheid de eerste dag (woensdag 13 september) van het evenement af te lasten. De route van de tocht moest daardoor worden aangepast. Op de eerste dag legde de deelnemers een etappe af van 50 kilometer: het parcours van dag één en twee gecombineerd  (met enkele shortcuts).

Gebroeders Hasulyo
Bij de mannen bleek al na een dag peddelen dat de Hongaarse broers Daniel en Bruno Hasulyo hun uitstekende vorm van het wereldkampioenschap SUP in Denemarken mee hadden genomen naar Friesland. De broers vergezellen elkaar tijdens de dagelijkse etappes en gaan na de eerste dag overtuigend aan de leiding. Tijdens de ‘time trail’ toont Daniel Hasulyo op de laatste dag zijn klasse en trekt daardoor het overall klassement naar zich toe. Bruno Hasulyo volgt kort daarachter, met de Italiaan Martino Rogai op de derde plaats. Beste Nederlander bij de elite mannen was Ricardo Haverschmidt met een achtste plaats, op de negende plaats eindigde Richard Proost.

Tweestrijd bij de vrouwen
Bij de vrouwen was het een stuk spannender. Na de twee dagen had de Braziliaanse Lena Ribeiro een mooie voorsprong uitgebouwd op Petronella van Malsen. In het tweede deel van de race kwam Van Malsen sterk terug op de Braziliaanse en ging er nog bijna met de overwinning vandoor. Dit is het tweede jaar op rij dat de Nederlandse op de tweede plaats van het podium staat. Op de derde plaats van het podium eindigde Marta Abruñedo uit Spanje.

De SUP 11 City Tour 2017 was een memorabele en zware editie waar iedere deelnemer nog lang over zal napraten. Kijk voor alle resultaten, foto’s en meer op www.sup11citytour.com

Check ook de reportage van Watersport-tv:

Foto: De SUP 11 City Tour / Mayola Dijksman

naar boven