Deel dit artikel:

Windsurfer Luc Schmitz gekwalificeerd voor Jeugd Olympische Spelen

Tijdens de Europese Kampioenschappen windsurfen in Mondello (Sicilië) hebben de Nederlandse Techno 293 Plus-windsurfers hun Nationale selectie afgerond. Luc Schmitz kwam hier na een spannende reeks races als beste Nederlander uit de bus. Hij zal nu door het Watersportverbond aan NOC*NSF worden voorgedragen voor definitieve deelname aan de Jeugd Olympische Spelen. Daarbij werd Nederland als land gekwalificeerd door bij de beste vier nog ongekwalificeerde landen te eindigen.

De Nederlandse windsurftalenten kenden een spannende onderlinge strijd bij het EK. Tijdens de eerste dagen ging Jim van Someren aan de leiding, op de voet gevolgd door Joost Vink, maar eenmaal in de goldfleet nam Schmitz overtuigend de leiding en bouwde in de daaropvolgende races zijn voorsprong op de andere Nederlanders uit.

“Het was een super spannende wedstrijd. Ik ging echt nek aan nek met Jim van Someren. Op de derde dag lukte het me om hem voorbij te varen en een flinke voorsprong te nemen, maar op dag 4 brak mijn giek en kon ik een race niet meevaren. Gelukkig was mijn voorsprong inmiddels relatief groot, 22 punten, en lukte het me om tot aan het einde van het EK een voorsprong op Jim te behouden”, vertelt de 16-jarige windsurfer.

Na het EK gaat Schmitz zich eerst focussen op zijn school. In mei heeft hij examens. Daarna pakt hij het racen weer op. Dan vaart hij zijn eerste evenementen in de RS:X-klasse, waaronder de Medemblik Regatta, het jeugd WK RS:X en het EK RS:X. “Bij deze evenementen wil ik natuurlijk wel maximaal scoren, maar het zullen mijn eerste evenementen in de RS:X-klasse worden, dus ik zal er vooral heel veel gaan leren”.

Maar de jonge windsurfer is niet bang om te dromen. “Ooit wil ik nog naar de grote Olympische Spelen. Daarvoor moet ik wel nog veel meer ervaring opdoen. En uiteraard overstappen op de RS:X. Verder moet ik vooral sterker worden en tactischer leren varen. Daarnaast is het wel echt een droom voor mij om te mogen trainen bij het Nationaal Topzeilcentrum in Scheveningen en bij de Jeugd Olympische Spelen in oktober hoop ik op een podiumplek.”

Uitslag Nationale selectie

  1. Luc Schmitz
  2. Jim van Someren
  3. Joost Vink
  4. Max Castelein
  5. Floris Franken

Jeugd Olympische Spelen 2018

De derde zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen vindt van 6 tot en met 18 oktober 2018 plaats in Buenos Aires. In Argentinië nemen toptalenten uit 206 landen in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar, variërend per sport, deel. De twee eerdere zomeredities vonden plaats in Singapore in 2010 en in Nanjing in 2014. Eind april, tijdens het WK in Barcelona, wordt bekend welke zeilers zich in de Nacra15 hebben gekwalificeerd voor de Jeugd Olympische Spelen. Voor de Nederlandse kitesurfers wordt het een hele lastige opgave om zich nog te kwalificeren.

Volledige einduitslag EK

http://europeans2018.plus.techno293.org/results/men-euro

 

naar boven