Deel dit artikel:

De missie van kite-talent Kimo Verkerk: Kwalificeren voor de Jeugd Olympische Spelen 2018

Van 6 tot en met 18 oktober 2018 vindt in het Argentijnse Buenos Aires de Jeugd Olympische Spelen plaats. Kitesurfen is een van de sporten tijdens deze Spelen. Om mee te mogen doen aan deze discipline, moet Nederland zich (zowel bij de jongens als bij de meisjes) eerst als land kwalificeren. Dit gebeurt wanneer een Nederlander (m/v) de Europese Qualifier wint óf bij de eerste vier op het Wereldkampioenschap eindigt (waarbij reeds gekwalificeerde landen niet meetellen).

 

De Europese Qualifier wordt georganiseerd van 20 tot en met 25 februari in het Marokkaanse Dakhla. Het WK wordt gehouden in China van 10 tot en met 15 april. Een Nederlands talent die bij de Europese Qualifier en het Wereldkampioenschap Nederland wil kwalificeren, is Kimo Verkerk. Wij spraken met Kimo en met zijn trainer bij de Antix Sport Kiteboarding School, Koen van Bolhuis.

Antix Sport Kiteboarding School
Bij de Antix Sport Kiteboarding School wordt al een aantal jaar getraind met jonge talenten. Zij vormen een van de weinige kitesurf teams in Nederland met als ambitie om de professionaliteit van de kitesport in Nederland een boost te geven, zodat we naast freestyle ook met boardercross internationaal mee kunnen doen bij de grote wedstrijden.

Er trainen verschillende talenten, zoals Kimo Verkerk, Tom Wiersma en Jenna de Vries. De pas 15-jarige de Vries is op dit moment betrokken bij de World Class Kiteboard Academy en vliegt de hele wereld over om te trainen en beter te worden. Ook Kimo wordt internationaal gezien als groot talent. Hij wordt sinds twee jaar gesponsord door F-one en werd afgelopen jaar geselecteerd voor het internationale F-one Next Generation Team. Met tien kinderen uit verschillende landen ging hij een week naar Tarifa om daar te trainen met onder andere pro’s Etienne Lhote en Mallory De La Villemarque.

De missie van Kimo Verkerk
Kimo kwam ongeveer vijf jaar geleden voor het eerst in aanraking met kitesurfen. Hij deed al aan golfsurfen en vond het leuk om te vliegeren, soms in combinatie met een skimboard. “Mijn vader en een paar vrienden overtuigden mij om te gaan kitesurfen, nu is het mijn passie en is het het leukste wat er is voor mij.” Al vroeg begon hij met trainen bij Antix Sports, Koen en Kimo kennen elkaar dan ook al lang.

Van april tot en met november traint Kimo wekelijks bij het Talentteam op Brouwersdam of bij Stichting Pro Kite op Workum. Daarnaast probeert hij drie keer per week naar de sportschool te gaan. Ook thuis is Kimo veel bezig met oefeningen om sterker te worden, mountainbiken en golfsurfen. Als er wind staat, traint Kimo bijna altijd op zee of gaat hij landboarden als het te koud is om het water in te gaan.

In de wintermaanden doet hij vooral aan conditie- en krachttraining gedaan, om fit de winter door te komen. Door het seizoen heen zijn er een aantal extra trainingen georganiseerd door de Antix Sport Kiteboarding School, zoals TRX en triggerpoint. Met ondersteuning van Stichting Pro Kite wil Antix Sports het mogelijk maken om in de winter te trainen in het buitenland.

Het leukste aan kitesurfen vindt Kimo het vrije gevoel op het water, de technische tricks en de snelheid. Het liefst reist Kimo de wereld rond en vaart hij op fantastische spots. Wat hij ook enorm leuk vindt, is om eerste te worden bij wedstrijden. Over wat hij in de toekomst graag nog wil bereiken, zegt hij het volgende: “Ik wil heel graag een pro kiter worden en de wereld rond reizen, aan de World Kite League mee te doen en die wedstrijden te winnen. Met vrienden in het buitenland trainen en elkaar pushen en dan uiteindelijk wereldkampioen worden.”

Kimo heeft al verschillende hoogtepunten bereikt in zijn nog jonge carrière. Zo werd hij tweede op het NK Freestyle in 2017, derde op het Open Belgische Kampioenschap, deed hij mee aan de World Kiteboarding League in Spanje en Texel en is hij al twee keer geselecteerd voor F-One International Next Generation Team en voor Youri Zoon Talentteam in 2017.

Kwalificeren voor de Jeugd Olympische Spelen
Wat Kimo graag aan dat lijstje zou toevoegen, is kwalificatie voor de Jeugd Olympische Spelen in Argentinië. Daarom gaat hij over drie weken naar Dakhla voor de Europese kwalificatiewedstrijd. Om Nederland te kwalificeren, moet Kimo hier eerste worden. Dit wordt een lastige opgave, zo denkt Koen: “Dit komt omdat we weinig tot geen ervaring hebben in deze discipline. Door weinig voorbereiding is het moeilijk om de kansen in te schatten. Kimo heeft veel kite-ervaring en controle, hij surft mee in de Nederlandse top en heeft al aardig wat wedstrijden gevaren op nationaal en internationaal niveau. Hij heeft dan ook zeker kansen in Dakhla. Kimo is relatief klein, dit kan in zijn voordeel werken met weinig wind. Is het andersom het geval, dan zal het een pittige strijd worden. Met de ervaring die we opdoen in Marokko gaan we ons voorbereiden op wat komen gaat.”

Kimo bereidt zich voor de op kwalificatiewedstrijd door veel te oefenen op het water, naar de sportschool te gaan en conditietraining te doen. Daarnaast bekijkt hij veel YouTube filmpjes en zorgt hij dat zijn materiaal op orde is. Hij heeft veel mensen om zich heen verzameld die hem helpen. Zo heeft hij contact met Dorian over de juiste tactiek en ook Koen Bolhuis en Casper Bouwman gaan hem hierbij helpen.

Lukt het niet bij de Europese Qualifier, dan kan het nog bij het WK in april, dat gehouden wordt in China. De voorbereiding op de kwalificaties in Dakhla is lastig: “In Nederland zijn geen boardercross wedstrijden. Op dit moment is er veel aandacht voor Freestyle en er is een kitefoil cup. De afgelopen jaren hebben we getraind op freestyle. De discipline boardercross willen vanaf nu volop meepakken. Door nu in te stappen hopen we in de toekomst vol mee te draaien in de top! Het volgende doel om te halen is de World Cup en dit is natuurlijk sterk afhankelijk van sponsors.”, aldus Koen.

Wil je Kimo volgen? Dat kan via facebook.com/kimo.verkerk en instagram.com/kimo_verkerk.

Foto: Inez Vree/ Kitepaparazza

naar boven