Deel dit artikel:

RS:X-windsurfer Luc Schmitz kwalificeert zich voor deelname Youth Sailing World Championships 2019

Van 9 t/m 13 april vonden in Palma de Mallorca de Europese kampioenschappen RS:X-windsurfen plaats. Bij de senioren behaalden Lilian de Geus en Kiran Badloe de Europese titel en pakte Dorian van Rijsselberghe het zilver. Maar ondertussen werd er bij de Youth European Championships ook hard gestreden door verschillende Nederlandse windsurfers U19. Niet alleen om de Europese titel, maar ook om kwalificatie voor de Youth Sailing World Championships, die dit jaar plaatsvinden in Gdynia (Polen) van 13 t/m 20 juli. Slechts 1 Nederlandse windsurfer mag naar Polen afreizen voor deelname aan dit jeugd-WK.

De Nederlandse Luc Schmitz (17), die in 2018 ook al deelnam aan de Jeugd Olympische Spelen, voer een sterk EK en liet de andere Nederlandse deelnemers (Joost Vink, Max Castelein en Matthijs van Wijngaarden) achter zich. Met een 12e plek overall in het Europese klassement wint Schmitz de Nationale jeugdselectie. Hij mag zich voor gaan bereiden op deelname aan het Jeugd WK in Gdynia.

Schmitz blikt terug op een goede week: “Afgelopen week was heel anders dan de meeste dagen die we op Palma hebben gehad. De wind die we hadden was vaak een stuk minder stabiel, hierdoor moest je altijd goed blijven opletten. Zelf had ik top 10 willen varen, hier was ik goed naar op weg totdat ik vrijdag helaas een hele slechte dag had. Hier baalde ik eerst echt van maar nu kijk ik wel positief terug op dit event. Ik heb goede starts gemaakt en heb een hoop kunnen leren van deze week."

Schmitz hoopt met zijn ervaring van de Jeugd Olympische Spelen (JOS) van 2018 nog beter voorbereid aan zijn Jeugd WK te kunnen starten: “Ik denk dat ik nu beter voorbereid ben op een event als het World Sailing jeugd WK. Dat is namelijk, net als bij de JOS, een event met weinig mensen, maar waarbij iedereen die meevaart van het hoogste niveau is. Ik zal de komende tijd veel in Nederland op het water gaan trainen en ook de Medemblik Regatta meevaren. Het specifieke programma zullen we nu vorm gaan geven.”

De selecties voor het Youth Sailing World Championship voor de overige klassen vinden plaats tijdens de Dutch Youth Regatta (DYR) 2019, van 3o mei t/m 2 juni in Workum.

Meer informatie over de selectiecriteria voor de jeugd-evenementen, vind je op: https://zeilen.watersporters.nl/wedstrijdzeilen/talentplan/jeugd-wk-jeugd-olympische-spelen/

Fotocredits: Sailing Energy / Jesus Renedo

naar boven