Deel dit artikel:

Nederlandse surfster pakt zilver op EK golfsurfen aan Portugese kust

Nienke Duinmeijer heeft bij de Eurosurf 2019 een unieke prestatie geleverd voor het Nederlandse golfsurfen. Duinmeijer pakt tijdens het EK in Portugal zilver op het onderdeel longboarden. Nog geen 24 uur later bewijst zij nogmaals haar uitstekende vorm. Tijdens het Salinas International Longboard festival, de grootste officieuze longboardwedstrijd van Europa, pakt de surfster in Spanje goud. Twee podiumplekken binnen 24 uur. Een buitengewone prestatie voor het Nederlandse golfsurfen.

Afgelopen week (19 t/m 28 juli) reisde een Nederlandse golfsurf delegatie af naar het kustplaatsje Santa Cruz in Portugal om in uitdagende condities deel te nemen aan de ‘Eurosurf’. Bij deze Europese teamwedstrijd worden verschillende disciplines van het golfsurfen gecombineerd. Nederland werd vertegenwoordigd door een team van zes shortboarders en twee longboarders afgevaardigd door de Nederlandse surfbond (Holland Surfing Association). Niet vaak worden verschillende surfdisciplines gecombineerd in één wedstrijd. Dit maakt de Eurosurf tot een uitzonderlijk evenement.

Nederlands team pakt 6e plek EK

In uitdagende omstandigheden moest Nederland in Portugal alles uit de kast halen. Het team streed een week lang tegen 15 verschillende landen, waaronder de gerenommeerde surflanden Portugal, Spanje en Engeland. Het Nederlandse team pakte uiteindelijk de zesde plek op de landen ranglijst. “Zowel de teamprestatie als de individuele titel voor Nienke zijn een geweldig resultaat. Dit geldt helemaal voor een land als Nederland waar de golven om te trainen veel minder sterk zijn dan in de concurrerende landen” volgens Marc Elffers, voorzitter van de Nederlandse surfbond (HSA).

Duinmeijer op een haar na twee keer goud

Het zag er even naar uit dat Nienke op het individuele onderdeel longboarden het EK zou afsluiten met goud. In de laatste paar seconden veroverde echter haar Italiaanse tegenstander de titel ten kosten van Duinmeijer. Nienke: “Het was een ontzettend toffe en intense week. Het waren uitdagende omstandigheden voor het longboarden. De golven waren erg krachtig en soms onvoorspelbaar. Zeker geen makkelijke wedstrijd en een uitdaging om in deze omstandigheden ook te kunnen laten zien wat je in huis hebt. Uiteraard ben ik heel blij met het behalen van de zilveren medaille, maar ik had graag de titel willen pakken. Vooral omdat ik er zo dicht bij zat.” Pas in de laatste twintig seconden pakte de Italiaanse Francesca Rubegni de winnende golf waardoor zij boven het puntenaantal van Nienke uitkwam. De Nederlandse surfster nam de zilveren medaille in ontvangst.

Veel tijd om te genieten van haar podiumplek had Duinmeijer niet. Vlak na het EK stond het Salinas Longboard Festival gepland. Bij de prestigieuze wedstrijd in het Noorden van Spanje wilde de surfster uiteraard niet ontbreken. Ze reisde direct door naar Spanje en won na een uitmuntende wedstrijd de gouden plak. Nienke: “Hier heb ik gelukkig wel het goud weten te pakken! Niet normaal. Twee keer op het podium in 24 uur maak je niet vaak mee! Ik ben mijn team, mijn sponsor MHASMO en de HSA ongelooflijk dankbaar voor alle support.”

Fotograaf: Patrick Kindt

naar boven