Deel dit artikel:

Kitefoiling: Mariska Wildenberg naar ANOC World Beach Games Qatar

Van 12 oktober t/m 17 oktober vinden in Qatar de World Beach Games plaats, een multi-topsport evenement, geïnitieerd door ANOC (Association of National Olympic Committees). In verschillende disciplines komen Nederlandse sporters uit, waaronder ook in het kitefoilen. Mariska Wildenberg wist zich eerder dit jaar te kwalificeren en kijkt uit naar een mooie kans om internationale ervaring op het hoogste niveau op te doen in deze aanstaande Olympische zeildiscipline. Een korte vooruitblik met Wildenberg op de ANOC World Beach Games:

De 25-jarige Mariska Wildenberg heeft nog relatief weinig wedstrijduren in het kitefoilen gemaakt. Toch wist zij zich, tegen eigen verwachtingen in, te kwalificeren voor de World Beach Games: “Om mij te kwalificeren moest ik in de top-20 van de wereldranglijst komen voor juni 2019. Het komt eigenlijk op het volgende neer: Hoe meer wedstrijden je vaart en hoe hoger je daar eindigt, hoe meer punten je in de ranking verzamelt. Persoonlijk heb ik alleen het WK in mei 2019 gevaren, maar heb daarmee toch al genoeg punten gehaald om mezelf te kwalificeren. Dat was stiekem tegen mijn eigen verwachtingen in, omdat het voor mij eigenlijk de eerste internationale kitefoil wedstrijd was. Zonder enige specifieke voorbereiding ben ik mee gaan doen. Er deed nooit iemand mee vanuit Nederland en ik wilde graag weten of ik aansluiting kon vinden tussen de 34 snelste dames van de wereld."

Wildenberg kijkt uit naar de beach games in Qatar en ziet haar deelname als een motivatie om zich verder te ontwikkelen in het kitefoilen: “​De beach games zijn heel bijzonder voor mij! Het is de eerste keer dat we aan zo’n groot evenement mee kunnen doen met het kitefoilen. Een super leuk evenement om mee te mogen maken op deze manier, als onderdeel van TeamNL. Ik had nooit verwacht dat ik zo snel deze progressie zou maken en op internationale wedstrijden zou staan met het kitefoilen. Al helemaal niet op de Beach Games. Dat is voor mij weer een extra motivatie om mijzelf nog meer te richten op het kitefoilen in de toekomst.”

De ervaren kiter Katja Roose (3-voudig wereldkampioen en 2-voudig Europees kampioen) maakt haar debuut als coach van Wildenberg in Qatar.

Met Casper Bouman als kwartiermaker kitefoilen richting Parijs 2024
In 2024 is kitefoilen voor het eerst een zeildiscipline op de Olympische Spelen. Daarom heeft het Watersportverbond Casper Bouman (ex-Olympisch windsurfer; 2-voudig Wereldkampioen) benaderd om als kwartiermaker de Olympische kansen en uitdagingen voor Nederland in kaart te brengen. Met een groep Nederlandse kitefoilers, waaronder uiteraard ook Mariska Wildenberg, is Bouman vol enthousiasme aan de slag gegaan:“Dit jaar hebben we vanuit het Watersportverbond gekozen om te beginnen met het faciliteren van trainingen”, vertelt Bouman. “Dit betekent dat we wekelijks met de meest gemotiveerde en getalenteerde kitefoilers trainen. Voorheen voer iedereen nog een beetje voor zichzelf. Nu trainen we wekelijks met elkaar en merk je direct dat je veel meer van elkaar leert door met elkaar te varen.

Het doel is uiteindelijk dat we naast deze groep ook een belofte-groep gaan starten. Zodat de nieuwe talenten hier kunnen aansluiten en kunnen doorgroeien naar de top van Nederland. De structuur moeten we nu goed neerzetten en vanuit daar kunnen we doorbouwen. Het mooie is dat het kitesurfen / kitefoilen megapopulair is in Nederland. Hierdoor hopen we dat dit pas het begin is en dat we nog veel meer getalenteerde kitefoilers kunnen gaan opleiden.”

Bouman ziet Wildenberg al een belangrijke sleutel in dit traject: “Mariska kan een rolmodel zijn voor andere vrouwen die ook interesse hebben in het kitefoilen. We hebben op dit moment maar 2 dames binnen ons team. Dit moeten er volgend jaar een stuk meer worden. Uiteindelijk zullen we op de Olympische Spelen van Parijs als team (man en vrouw samen) moeten kunnen strijden om de medailles. En zoals ik het internationaal zie gaan we het grootste verschil maken bij de dames.”

De uitzending naar de World Beach Games is ook volgens Bouman uiterst nuttig: “Mariska vaart nog niet op het allerbeste materiaal wat er is en dat weten we. Hierdoor is haar snelheid iets lager dan bij de andere dames die de allernieuwste foils hebben. Maar zoals al eerder gezegd: waar het voor Mariska vooral om gaat is de wedstrijdervaring en het slim leren varen. Dat is waar we nu ook op focussen en waar ze veel winst kan halen. Die snelheid komt uiteindelijk wel goed, daar maak ik me niet zo druk om. Maar slim varen en de juiste keuzes tijdens de wedstrijden weten te maken, dat is waar we uiteindelijk het verschil willen maken.”

Over de World Beach Games - kitefoilen
Tijdens de World Beach Games strijden de mannen en vrouwen in het kitefoilen van 13 t/m 16 oktober voor aparte medailles (anders dan bij de Olympische spelen in 2024, waar het kitefoilen een mixed discipline betreft). De eerste 2 dagen worden de kwalificatieraces gevaren (8 in totaal). De beste 2 riders gaan direct door naar de finale. Nummers 3 t/m 14 strijden in de twee halve finales om de andere 2 finaleplekken. In de finale strijden uiteindelijk 4 riders om de medailles. Wie als eerste 3x een eerste plaats haalt, heeft gewonnen (dat komt neer op maximaal 6 races).

Meer info en resultaten: https://www.awbgqatar.com/

Foto: IKA / Olivier Hartas

naar boven