Materialen

Als kitesurfer heb jij natuurlijk de beste gear op het water. Te beginnen met een kite, een board en een wetsuit. Maar er zijn nog meer materialen en accessoires die je standaard bij je kitesurf gear moet hebben liggen. Wat heb je allemaal nodig om het water op te gaan als kitesurfer?

Kite
We beginnen met de kite, de vlieger waarmee je over het water wordt getrokken. Het merendeel van de kites zijn inflatable, zo blijven ze drijven wanneer ze in het water landen. Kites zijn over het algemeen tussen de 5 en 16 vierkante meter groot, dit is geheel afhankelijk van je gewicht en de windsterkte. De kite wordt bestuurd met een bar die via de vliegerlijn verbonden is met je vlieger. Hoe langer je deze lijn maakt, hoe meer de vlieger trekt. Maar heb je een kortere lijn, dan stuur je veel sneller. Hier kan je zo je eigen behoefte op aanpassen.

Board
Naast de kite heb je een board nodig. Er zijn twee soorten boards die veel worden gebruikt, de ‘twintip’ en de ‘directional’. De twintip lijkt op een wakeboard en heeft twee gelijke kanten waardoor je makkelijk kunt draaien. De directional lijkt meer op een golfsurfplank. Ook hier wordt de grootte van de plank afgestemd op het gewicht van de kitesurfer, daarnaast wordt er gekeken naar de grootte van de kite.

Accessoires
Nu heb je de twee belangrijkste items om het water op te gaan. Zoals bij iedere sport komen er nog de nodige accessoires bij om je gear compleet te maken. Zo is een goed wetsuit van belang om niet onderkoeld te raken, je bent namelijk continu in aanraking met opspattend water. Sterker nog, in Nederland is het verplicht een wetsuit te dragen als je gaat kitesurfen. Naast het wetsuit is een trapeze erg handig om mee te hebben, hier bevestig je de kite namelijk aan. De kite trek je dan ook niet aan je handen, maar aan de trapeze. Voor je eigen veiligheid is het nog aan te raden een helm en impactvest te dragen. Kitesurfen is een extreme sport waar nog regelmatig ongevallen in gebeuren. Om jezelf tegen zware klappen te beschermen is een goed vest en een helm daarom wel zo veilig. Hoewel je er niet van uitgaat, er zal maar net een nog onervaren kiter tussen de kiters varen die brokken maakt ten koste van jou.

Koop je voor het eerst je eigen gear, of twijfel je over wat je moet kopen? Vraag dan om advies bij de kitesurfschool waar jij les hebt gehad of bij een surfshop in de buurt. De diverse materialen hebben namelijk allemaal andere eigenschappen, met het juiste materiaal voor jou maak jij straks de vetste stunts.

naar boven