Wedstrijddisciplines

Bij het kitesurfen zijn drie hoofddisciplines van kracht, deze zijn weer onder te verdelen in verschillende subdisciplines. In welke drie hoofddisciplines kan je meedoen met wedstrijden?

Race
Dit is een wedstrijd die we allemaal kennen, een hele vloot kitesurfers gaat de strijd met elkaar aan om als eerste over de finishlijn te surfen. Het parcours kan uitgerust worden met obstakels en/of verplichte trucs, dan noemen we de race ook een boardercross of boarder-x. Andere disciplines die onder race vallen zijn: course racing, slalom, marahton en downwind.

Expressie
Bij expressie hoef je niet de snelste te zijn, het is meer een schoonheidswedstrijd. Je wordt namelijk beoordeeld door de jury op bepaalde handelingen. De bekendste expressie is misschien wel freestylen, maar ook de wave competitie is een hele bekende. Daarnaast heb je de best trick, hangtime, kiteloop en slider disciplines.

Speed
Bij deze discipline kan je het al wel raden door de naam, hier gaat het om snelheid. De deelnemers maken een zogenaamde ‘run’ over een lang recht stuk. Het is een individuele strijd, de snelheid wordt digitaal gemeten door middel van video of GPS. Na een aantal runs wordt degene met de hoogste snelheid tot winnaar bekroond. Offshore speed course en speed crossing behoren tot deze discipline.

Hieronder de topsporters die voor deze discipline uitkomen:

Rutger van Schaardenburg
Nicholas Heiner

naar boven