Leren suppen

Suppen ziet er van een afstandje niet moeilijk uit. In principe kan iedereen het ook, op een plank staan en peddelen om je vooruit te bewegen. Misschien niet zo gek dat dit de snelst groeiende watersport ter wereld is. Maar wat is suppen eigenlijk?

Suppen, oftewel Stand Up Peddling, is een vorm van golfsurfen op een plank met een peddel. Het verschil met golfsurfen is de manier van voortbewegen, bij golfsurfen stuur je jezelf al liggend en peddelend met je handen door de golven. Bij suppen sta je op de plank en gebruik je een peddel om voort te bewegen. Ook heb je geen golven nodig, suppen kan ook heel goed op vlak water. De peddel is gemaakt van hout, kunststof, carbon of aluminium en blijft drijven wanneer je deze in het water laat vallen. De plank waar je op staat is tussen de 2,5 en 4,5 meter en heeft een volume van 120 tot maximaal 300 liter zodat deze stabiel in het water ligt en je er dus minder snel afvalt.

Suppen kan eigenlijk overal waar water is, dat maakt het een hele toegankelijke sport. Onervaren suppers wordt aangeraden op binnenwateren te oefenen. Zo worden er in veel steden van Nederland al volop gesupt in de grachten, een leuk gezicht om te zien. Maar nog leuker om te doen, je ziet de stad zo eens van een heel ander oogpunt. De meer ervaren supper zal op een gegeven moment het ruime sop verkiezen en de golven ingaan. 

naar boven