Vaarregels

Onder alle watersporters geldt een Algemene Gedragscode. Deze is vooral bedoeld om elkaar te respecteren op het water. Niet alle regels gelden voor de windsurfer, toch vinden wij dat iedereen op de hoogte moet zijn van deze code. Wat staat er in de gedragscode?

De gedachte achter deze gedragscode is: ‘Wie de schoen past, trekt hem aan!’. Je houdt je dus alleen aan de regels die op jou van toepassing zijn, maar je kent wel alle regels. Voor windsurfers gelden vooral de regels omtrent veiligheid. Hierin is goed zeemanschap de grondregel: als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Daarnaast ken je de uitwijkregels, hoewel je als windsurfer minder wendbaar bent als een motorboot, heb je nog steeds te maken met voorrangsregels en moet je altijd tijdig reageren. Zorg er ook voor dat je altijd goed zichtbaar bent op het water, en wees op de hoogte van jouw dode hoek achter het zeil. Als sporter zal je sowieso wel van de alcohol afblijven voordat je het water op gaat, toch willen we je hier nog eens een keer voor waarschuwen. Beperk je tot het echte minimum, en als windsurfer liever helemaal niet. De kans op onderkoeling is veel groter, en je reactiesnelheid vertraagt.

Zie je anderen die in nood zijn? Bedenk dan eerst of jij je wel in een situatie bevindt waarin je ze kan helpen. Stel altijd je eigen veiligheid voorop en schakel altijd liever hulp in dan dat je jezelf in gevaarlijke situaties brengt. Voor een complete beschrijving van de Algemene Gedragscode klik je hier.

naar boven