Veiligheid

Windsurfen is een relatief veilige sport, maar zoals bij iedere sport, heb je ook hier kans op ongelukken. Wat zijn de belangrijkste zaken waar je op moet letten om zo veilig mogelijk te windsurfen?

Voordat je het water op gaat, let dan goed op de windrichting en voorspelling. Zorg ervoor dat je altijd zelfstandig terug kunt komen, een aanlandige wind is hierin de veiligste optie. Kom je in de problemen, dan heb je nog de kans om terug te drijven naar de wal. Daarnaast kijk je naar de windkracht, zeker als beginner ga je het water niet op bij windkracht 8. Daarom kijk je hierbij ook naar mogelijke windstoten en bereid je je hier goed op voor.
Kijk ook naar de temperaturen, bij lage temperaturen trek je een dikker pak aan waardoor je goed warm blijft. En let vooral goed op onweersverwachtingen, met onweer raden we je sterk af het water op te gaan!

We hebben hieronder nog een aantal veiligheids regels opgesteld, hiermee ben je nog beter voorbereid en vergroot je jouw eigen veiligheid:

  1. Ga niet alleen surfen en laat altijd iemand weten dat je het water opgaat.
  2. Vermijd de zee als beginnend surfer. Op zee heb je te maken met stroming, golven en wind. Dat maakt het allemaal een stuk lastiger!
  3. Zorg dat je de omstandigheden kent. Is er stroming, zijn er ondieptes of andere onzichtbare elementen. Ga niet in kanalen of andere vaarroutes surfen.
  4. Ga niet te ver weg. Als je midden op het meer bent en je mast breekt, kan je dan nog terug zwemmen?
  5. Zorg dat je materiaal in orde is. Geen scheuren in mast of giek, touwtjes niet half door gesleten? Je zult altijd zien dat deze midden op het meer breken.
  6. Iets af gedreven. Neem op tijd de beslissing om terug te lopen of zwemmen. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om terug te komen!
naar boven