Windsurf materiaal

Het mooie aan windsurfen is de compacte materialen. De enige materialen die vervoer iets moeizamer maken zijn de plank en de mast. Maar ook deze zijn met de auto niet moeilijk te vervoeren. Wat heb je allemaal nodig als je gaat windsurfen?

Voor het windsurf materiaal beginnen we met een surfplank, hier heb je verschillende types van. Voor ieder onderdeel in het windsurfen gebruik je in principe een andere plank. Belangrijk aan ieder type plank is het drijfvermogen, logisch, je wilt natuurlijk niet dat je plank zinkt terwijl je op het water bent. Wel dien je rekening te houden met de windkracht, een hogere windkracht vraagt een lager drijfvermogen, anders stijg je op. Naast het drijfvermogen is de breedte belangrijk, hoe breder de plank, hoe stabieler. Ideaal voor beginnende windsurfers.
Iedere plank heeft een vin aan de onderkant, achterop. Zonder deze vin houdt de plank geen koers. Ook kan er een extra zwaard in je plank zitten, dit is voornamelijk bij beginnende windsurfers het geval. Deze biedt extra stabiliteit aan de plank en zorgt ervoor dat de plank een hogere koers kan varen. Op de plank zit ook een mastrail, hier zit je mast in vast geklikt. Dit kan een verstelbare mastrail zijn, waardoor je de mast naar voor en achter kunt zetten. Maar er bestaan ook vaste mastrails. Tenslotte zitten er op de meeste surfplanken voetbanden, deze gebruik je wanneer je gaat planeren, ze worden dan ook vooral gebruikt door meer gevorderde windsurfers.

Naast de plank is het zeil een belangrijke. Surfzeilen zijn er in verschillende formaten, als beginner start je met een klein zeil, bij wat meer ervaring gebruik je een groter zeil. Er zijn in principe drie typen zeilen. Je hebt de race-, speed-, en slalomzeilen welke prestatiegericht zijn en bedoeld om hard te windsurfen in een rechte lijn. Deze zeilen zijn vaak laag uitgesneden zodat de surfer ze, bij wijze van, op de plank kan leggen en geen windverlies lijdt. Daarnaast hebt je de alround- en freeridezeilen, deze zijn voornamelijk voor recreatief gebruik.
Als laatste heb je de wavezeilen welke beter hanteerbaar zijn in ruige omstandigheden.
Het zeil wordt om de mast en de giek opgetuigd. Hier span je het zeil ook op strak, en de giek geeft je houvast aan het zeil tijdens het windsurfen.

Naast deze standaardmaterialen zijn er nog allerlei accessoires die het windsurfen makkelijker maken. Om te beginnen een wetsuit, hiermee voorkom je onderkoeling en bescherm je het lichaam. Ook zijn surfschoentjes erg fijn om grip op de plank te houden. De meer gevorderde windsurfer zal een trapeze dragen, deze verlicht de belasting aan de armen.

naar boven