Algemene uitleg

Windsurfen bestaat nog relatief kort, in 1969 werd deze sport uitgevonden door twee Amerikanen. Toen nog werd het plankzeilen genoemd, je beweegt je namelijk voort door middel van een zeil en een plank. Waarom is plankzeilen dan ook een hele passende naam?

Windsurfen heeft wel wat weg van zeilen, je maakt veelal dezelfde manoeuvres. En net als bij het zeilen heb je een zeil, giek en een mast. Toch is windsurfen wel echt een compleet andere discipline als zeilen. Bij windsurfen ben je nog windafhankelijker als bij het zeilen. Wie net begint met windsurfen gebruikt nog een plank met een zwaard in het midden om afdrijven te voorkomen. En in tegenstelling tot golfsurfen heb je geen hoge golven nodig, ook op vlak water kun je windsurfen.

Nadat de sport in Amerika werd uitgevonden duurde het even voordat windsurfen ook in Nederland populair werd. Eind jaren ‘70 introduceerde Joop Nederpelt de sport ook in ons land. Begin jaren ‘80 werd de sport echt populair en groeide het zelfs uit tot een Olympische sport. Nog steeds is windsurfen erg populair, door de jaren heen is er veel geïnnoveerd wat betreft de materialen en technieken. Plankzeilen noemen we het allang niet meer, hoewel het hetzelfde principe blijft als destijds. Voortbewegen met een plank en een zeil.

naar boven