Disciplines

Windsurfwedstrijden zijn er in verschillende disciplines, en daarbinnen heb je weer verschillende klassen en wedstrijdformats. Welke discipline kies je nu als je wedstrijden gaat varen?

Race
Een veelgebruikte discipline is de race. Hierbij gaat het erom dat je als eerste over de finishlijn komt. Binnen deze discipline zijn weer verschillende formats van toepassing, zo heb je de courserace, een race waarbij je een bepaald parcours aflegt en boeien moet ronden voordat je gaat finishen. Daarnaast heb je de slalom, je vaart dan een parcours die halve wind ligt en gijpt om de boeien. Dit format wordt vaak gebruikt bij hardere wind. Tenslotte heb je de Long Distance, zoals de naam al verklaard, zoveel mogelijk kilometers maken. Bij de race discipline kennen we verschillende eenheidsklassen, zo is er de Olympische RS:X, de jeugdolympische Bic Techno 293 en de laagdrempelige Kona klasse.

Expressie
Naast race heb je de expressie discipline. Hierbij word je beoordeeld door een jury op de trucs die je uitvoert op het water. Het gaat hier dus niet om snelheid! We kennen twee formats, Freestyle en Wave. Bij Freestyle moet je de jury zoveel mogelijk imponeren door de mooiste en moeilijkste trucs te laten zien. Bij de Wave rij je op de golven en maak je moeilijke, beheersde sprongen. Tegelijk beoordeelt de jury ook of je de plank en het zeil onder controle hebt op de golven.

Speed
Als laatste discipline kennen we speed. Deze is heel simpel, althans, simpel uit te leggen. Zoals de naam ook al zegt, je maakt zoveel mogelijk snelheid, degene die de snelste is over een bepaalde afstand wint. Of het ook simpel is om dit te presteren ligt helemaal aan jouzelf.

naar boven